Een vesico-vaginale fistel is een traumatische, niet natuurlijke open verbinding tussen de urineblaas en de vagina. In ontwikkelingslanden is dit probleem al lang bekend, waar het helaas dan ook vaak voorkomt. In Afrika, met name in Ethiopië (Addis Abeba), wordt al sinds de zestiger jaren door een Australisch echtpaar aandacht besteed aan dit probleem. (zie bijv. het boek ‘The hospital by the river’ door Catherine Hamlin). Door deskundigen mag het al lang onderkend zijn, de gewone tropenarts zag het zelden, omdat de patiënten zich niet meldden. Inmiddels lopen er in diverse landen programma’s via AMREF, UNFPA,  ISOFS, etc. In Nigeria opereert  de Nederlandse chirurg Kees Waaldijk al sinds 1983. Weinig algemene tropenartsen werden ermee geconfronteerd. De problemen zijn echter wijdverbreid. In Afrika zijn naar schatting 1,5 miljoen vrouwen met dit probleem.

In Chilonga, Zambia, opereert Pauline Borsboom samen met Dr. Michael Breen jaarlijks een aantal patiënten in zogenaamde “Surgical Camps”. Ook door het jaar heen wordt er geopereerd. De financiering van de groepsoperaties wordt door de grote organisaties geregeld. Probleem is eerder de financiering van de tussentijdse operaties. Verder is er nog veel te doen aan voorlichting en preventie.

dvdhoes.jpg

Ondanks jarenlange ervaring in kleinere ziekenhuizen in Oost-Afrika was de voorzitter van PPF nooit in belangrijke mate geconfronteerd met deze vrouwen. PPF had wel enkele keren bijgedragen aan transportkosten van VVF patiënten van Pauline Borsboom en aan transportkosten van operateurs. Bij een bezoek aan Chilonga Hospital raakte een groep bezoekers uit Twente met daarbij de voorzitter van de stichting onder de indruk van de misère van deze vrouwen. Het PPF-bestuur besloot om meer aandacht te gaan besteden aan dit gigantische probleem en in samenwerking met andere reeds betrokken mensen en organisaties mee te werken aan verdere stappen en met name voorlichting en preventie niet te vergeten. Inmiddels is door Sanne Bouwman in 2013 de indrukwekkende film ‘Breaking silent Shame” geproduceerd vanuit het Chilonga Hospital in Zambia.

In Oeganda opereert ook Dr. Priscilla Busingye, die aanwezig is geweest bij een informatief overleg van het bestuur met deskundigen, ook geregeld vrouwen buiten de groepsoperaties om. In 2011 heeft zij de “Safe Motherhood Award” in de USA ontvangen. Poor People’s Fund ondersteunt het programma van Dr. Priscilla en ook van Pauline Borsboom. Verder gaat de stichting door met voorlichting in Zambia, ook gebruikmakend van de film. Verdere plannen tot voorlichting in Zambia zijn in voorbereiding.

In Oeganda is ook het streven om de zorg voor zwangeren dichter bij de mensen te brengen door het oprichten van kraamklinieken, bemensd door vroedvrouwen, van wie Poor People’s Fund de opleiding ondersteunt.

De trailer voor de film over VVF gemaakt in Zambia